نسیم سحر

جدید ترین مطالب
بخش بایگانی

آخرین ارسالی های انجمن

شريف لاهيجي (بهاء الدين( يا قطب الدين) محمد بن شيخ على لاهيجانى‏ )صاحب تفسير شريف لاهيجى‏

محل تولد: لاهيجان 
تاريخ تولد: 1040 ق 
تاریخ وفات: 1088 تا 1095 ق 
استادان: سيد محقق داماد و ...  
شاگردان: ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

معرفي تفسير:
مفسر خود در مقدمه تفسير مى‏گويد:« غرض اين است که ترجمه ‏اى مختصر و قابل اعتماد بر مبناى مذهب امامية براى قرآن بنويسم» به تحقيق مراد وى از« ترجمه» در اين مقام« تفسير» مى‏ باشد، زيرا تفسير وى چيزى فراتر از« ترجمه تفسيرآميز» مى‏ باشد.

اشاره شد که مشرب فکرى مفسر حکمى و فلسفى بوده ولى اين تفسير طبق مذاق اهل حديث و روايت نوشته است. در اين تفسير، همانند تفسير صافى و کنز الدقائق، تنها به ذکر روايت بسنده نشده است، از اين رو در نقل روايات و ديگر مباحث، به برنامه منظمى نياز داشته تا بر اساس آن، مطالب را ارائه نمايد. شرح روايات، رنگ شبه اجتهادى به اين تفسير مى ‏دهد تفسير« شريف لاهيجى» در 4 جلد قطور، به زبان فارسى، در صدد تفسير تمامى قرآن مى‏باشد. که در بدو تأليف در دو مجلد ارائه شده بود، مجلد اول از ابتداى قرآن تا سوره کهف و مجلد دوم از سوره کهف تا آخر قرآن، مى‏باشد. وى تأليف تفسير را در پتنه( پشا) از بلاد هند در سال 1086 ق به پايان رسانيده است. البته آقاى محدث ارموى احتمال مى‏دهند ايشان هنگام تأليف در ايران بوده ‏اند.

روش تفسير :
 وى در آغاز چند آيه را ذکر مى کند، آنگاه به ترجمه فارسى آميخته با تفسير بطور اجمال و نه به شکل تحت اللفظى بلکه به عنوان ترجمه مطلوب مى‏ پردازد، عبارات آن ساده و روان و خالى از تعقيد بوده و براى متوسطين از مخاطبين بخوبى قابل فهم است.

پس از آن روايات رسيده در تفسير آيه را نقل کرده، آنها را شرح مى‏ دهد، در اين بخش فقط به روايات صادره از اهل بيت« عليهم السلام» اهتمام مى‏ ورزد. مفسر سعى دارد بين روايتهايى که به ظاهر با هم سازگارى ندارند، سازش ايجاد کند و تنافى ظاهرى آنها را بر طرف نمايد و در نقل روايت و شرح آن اطاله نمى‏ دهد. در ضمن به نکات رجالى نيز اشارت دارد، و اين بدليل تبحرى است که در رجال داشته است.( کتب رجالى وى، خير الرجال و محبوب القلوب است). شريف لاهيجى در نقل روايت از کتبى چون، کافى، تهذيب، استبصار، تفسير عياشى و... بهره برده است که محقق کتاب جناب آقاى دکتر آيتى در مقدمه خود بر جلد چهارم تفسير، تمام آن منابع را يادآور شده است. در ادامه مفسر به بحثهاى ادبى و بلاغى و نيز نقل قصص تاريخى بطور متوسط وارد شده و اطناب نداده است.

مفسر به سبب احاطه کامل بر اقوال مفسرين، در مواردى به تنافى بين اقوال اشاره کرده است. مانند ج 1 ص 163 ذيل آيه 183 بقره. مفسر در بحثهاى فقهى بطور معمول مفسران شيعه، ديدگاههاى مذهب خود را بيان مى‏دارد و در اين بخش نيز از اطناب و تفصيل پرهيز داشته است، در اين مباحث به کتابهاى استبصار، تهذيب الاحکام و... استناد مى ‏کند 

آثار مفسر:
 از آثار ايشان
 1- تفسير شريف لاهيجى
 2- محبوب القلوب( رجال)
 3- فانوس الخيال فى ارائة عالم المثال
 4- خير الرجال
 5- لطائف الحساب
 6- ثمرة الفؤاد
 7- شرح صحيفه سجادية را مى‏توان نام برد. 

نسیم سحر دات آی آر

تعجیل در ظهور آقا امام زمان عج صلوات

 

مطالب مرتبط

تظرات ارسال شده

کد امنیتی رفرش