- نویسنده : نسیم سحر
- بازدید : 1351 مشاهده
- دسته بندی : قرآن , مفسران و قاریان ,

علامه سيد محمد حسين طباطبائى صاحب تفسير الميزان
محل تولد: تبريز
تاريخ تولد: 1321 ق
تاریخ وفات: 1402 ق
1- آية الله سيد على قاضى طباطبائى
موضوع: عرفان عملى و عرفان نظرى( احتمالا الفتوحات المکيه)، تفسير و احتمالا فلسفه
مدت: ده سال
2- حکيم سيد حسين بادکوبهاى
موضوع: عرفان نظرى( کتاب تمهيد القواعد)، فلسفه( منظومه سبزوارى، اسفار، مشاعر، شفاء، اثولوجيا)، اخلاق ابن مسکويه
مدت: شش سال
4- آية الله شيخ محمد حسين غروى اصفهانى( معروف به کمپانى)
موضوع: يکدوره اصول فقه و ابوابى از فقه
مدت: اصول تقريبا شش سال و فقه چهار سال
6- آية اللّه سيد ابوالحسن اصفهانى
موضوع: فقه
مدت: چند سال متوالى
7- آية الله سيد محمد حجت کوهکمرى، که اصول کلّى رجال را از ايشان فرا گرفتهاند.
8- آية الله حاج ميرزا على ايروانى مؤلف حاشيه بر مکاسب و کفايه
9- آقا ميرزا على اصغر ملکى
شاگردان:
1- استاد شهيد آية الله شيخ مرتضى مطهرى
موضوع: الهيات شفاء و جلسات متعدد اصول فلسه و روش رئاليسم
موضوع: الهيات شفاء و جلسات متعدد اصول فلسه و روش رئاليسم
2- شهيد مظلوم آية الله دکتر محمد حسينى بهشتى
موضوع: الهيات شفاء و اسفار مدت تلمذ: پنج سال
3- آية الله شهيد على قدوسى،
موضوع: فلسفه
4- آية الله شهيد دکتر محمد جواد باهنر،
موضوع: فلسفه
5- علامه حسن حسنزاده آملى،
موضوع: فلسفه، عرفان، حديث مدت تلمذ: هفده سال
6- آية الله حاج شيخ جعفر سبحانى:
موضوع: فلسفه
7- آية الله عبد الله جوادى آملى
موضوع: فلسفه، کلام، منطق، عرفان و حديث( اسفار، شرح منظومه، شرح تجريد، برهان شفاء، بحار الانوار...)
8- علامه سيد محمد حسين حسينى تهرانى( لالهزارى)
موضوع: فلسفه، کلام، عرفان، تفسير، اخلاق، هيئت مدت تلمذ: حدودا چهار سال
ديگر شاگردان ايشان در طول 35 سال اقامت استاد در حوزه علميه قم عبارتند از:
شهيد محمد مفتح، رهبر معظم انقلاب آية الله خامنه اى، امام موسى صدر، سيد عبدالکريم اردبيلى، سيد عزالدين زنجانى، حسينعلى منتظرى، ناصر مکارم شيرازى، سيد جلال الدين آشتيانى، سيد ابوالحسن مولانا، محمد محمدى گيلانى، محمدتقى مصباح يزدى، شهيد على قدوسى، حسين نورى همدانى، يحيى انصارى شيرازى، على احمدى ميانجى، سيد مهدى روحانى، سيد محمد باقر ابطحى، سيد محمد على ابطحى، محمد حسين لالهزارى( طهرانى)، ابو طالب تجليل تبريزى، ابراهيم امينى، عبد الحميد شربيانى، عباس ايزدى، دکتر احمد احمدى، دکتر سيد حسين نصر
معرفي تفسير:
الميزان فى تفسير القرآن: اين کتاب به تفسير الميزان مشهور است و منبع بسيارى ديگر از تاليفات علامه محسوب مىشود از اين جهت مىتواند مرجع شناخت نظريات علامه در امور مختلف حتى در بعضى مباحث فلسفى قرار بگيرد، از اين رو به نظر مىرسد اگر مقدارى به طور مفصل درباره اين کتاب بحث کنيم مفيد خواهد بود. علامه طباطبائى درباره مبدأ شروع تفسيرش فرموده است: من اوّل در روايات بحار الانوار بسيار فحص و تتبع کردم که از اين راه کارى کرده باشيم و درباره روايات تاليفى در موضوع خاص داشته باشيم بعد در تلفيق آيات و روايات زحمت بسيار کشيديم تا اينکه به فکر افتاديم بر قرآن تفسيرى بنويسيم ولى چنين مىپنداشتيم که چون قرآن بحر بىپايان است اگر به همه آن بپردازيم مبادا توفيق نيابيم از آنچه از قرآن در اسماء و صفات الهى و آيات معاد و از اينگونه امور بود جدا کرديم که هفت رساله مستقل در هفت موضوع تاليف کرده ايم تا اينکه به تفسير قرآن اشتغال ورزيديم»
علامه طباطبائى تفسير الميزان را در حدود سال 1374 ه. ق مطابق با 1333 ه. ش شروع کردند و در شب قدر 23 رمضان سال 1392 بوده است و در حين تاليف آنرا براى طلاب حوزه علميه قم تدريس مىکرده است اولين مجلد اين تفسير در سال 1375 ه. ق مطابق با 1334 ه. ش انتشار يافت. اصل اين کتاب به زبان عربى است و داراى بيست مجلد مىباشد و ترجمه فارسى آن در چهل مجلد است که ده مجلد آن بدست عدهاى از دانشوران ترجمه شده است و سى مجلد ديگر بدست حجة الاسلام سيد محمدباقر موسوى همدانى که ايشان بعدا آن ده مجلد اول را نيز دوباره ترجمه کردهاند. از خصوصيات اين ترجمه اين است که به نظر خود استاد علامه رسيده است زيرا مترجم مىگويد هر سال دو جلد ترجمه مىکردم و دو ماه نيز به مقابله مىپرداختيم اين مقابله در مورد سى مجلد که ابتدا ايشان ترجمه کرده بود با خود استاد علامه انجام مىشده است و همچنين در مورد سه جلد از ده جلدى که بعدا ترجمه کردهاند ولى بقيه را با نظر خود استاد و با آية اللّه شبزندهدار به مقابله پرداختهاند. اصل کتاب و ترجمه آن بارها به چاپ رسيده است.
تفسير الميزان شامل مطالب بسيار و متنوع است که راه را براى تحقيق در تمام موضوعات اسلامى به انسان ارائه مىدهد. استاد شهيد مرتضى مطهرى در اين باره مىگويد:« تفسير الميزان همهاش با فکر نوشته نشده است من معتقدم که بسيارى از اين مطالب از الهامات غيبى است کمتر مشکلى در مسائل اسلامى و دينى برايم پيش آمده که کليد حلّ آن را در تفسير الميزان پيدا نکرده باشم». شيخ آقا بزرگ تهرانى در اين رابطه مىگويد:« اين کتاب دائرة المعارف بزرگى در تفسير قرآن مىباشد که با شيوهاى برهانى و فلسفى و سبکى جالب تاليف شده است... من چون فردى که به حقيقتى دست يافته باشد آن را ديدم و با دقت و امعان نظر مطالعه کردم و از مضامين و محتواى آن به شگفت آمدم زيرا اين يک تفسير صرف نمىباشد بلکه بحثهاى فلسفى، تاريخى، اجتماعى و مانند آن در کتاب ياد شده مطرح شده است. اين تفسير همچنين جامع نظريات مفسران و دانشمندان در موضوعات و مطالب مختلف است.
على الاوسى مىگويد:« به نظر نگارنده علت اينکه علاّمه تفسير خود را الميزان ناميده اين است که در اين کتاب آراء و گفته هاى مفسران و ساير دانشمندان ذکر شده و مورد نقد و بررسى قرار گرفته است. علامه در موارد بسيارى آراء مفسران گذشته را در يک موضوع ارزيابى کرده و بعضى از آنها را تاييد و تعدادى را رد مىکند.
آثار مفسر:
الميزان فى تفسير القرآن ، نهاية الحکمة ، بداية الحکمة ، اصول فلسفه و روش رئاليسم ، حاشيه بر اسفار ، رساله قوه و فعل ، مقاله در حرکت جوهرى ، رسالهاى در برهان ، رسالهاى در مغالطه ، رسالهاى در تحليل ، رسالهاى در ترکيب ، رسالهاى در اعتباريات ، قرآن در اسلام ، شيعه در اسلام و ....
نسیم سحر دات آی آر
تعجیل در ظهور آقا امام زمان عج صلوات