نسیم سحر

جدید ترین مطالب
بخش بایگانی

آخرین ارسالی های انجمن

سيد عبد الله بن سيد محمد رضا شبر تفسير الوجيز شبر

محل تولد: نجف 
تاريخ تولد: 1188 ق 
تاریخ وفات: 1242 ق 
استادان: سيد محسن اعرجى‏ ، شيخ کاشف الغطاء، ميرزاى قمى، صاحب رياض، ميرزا مهدى شهرستانى‏ و ...  

 
شاگردان: شيخ اسماعيل و شيخ مهدى‏ و ... 

معرفي تفسير:
سبک اين تفسير بسيار ساده و روان مى‏ باشد، پس از ذکر هر آيه توضيح مختصرى در فهم و پيام آيه مى آيد، از اين جهت مى‏ توان آن را با تفسير جلالين مقايسه کرد. افزون بر اينکه برخى توضيحات تاريخى و علوم قرآنى مفسر بسيار جالب و قابل توجه براى همگان است در اين تفسير جمع بين دقت نظر و اداء معنى و ايجاز شده است، براى متخصصين مفيد است چون به ايجاز مطالب زيادى را مطرح کرده و با دقت و تأمل مى‏توان به آن رسيد و براى مبتدئين مفيد است چون با روشى آسان امّا تحليلى مطالب را عرضه مى‏ دارد.

دکتر حامد حفنى مى‏ نويسد: در مقايسه اين تفسير با تفسير جلالين، در ابتداى سوره حمد، مشاهده مى‏ کنيد که از لحاظ لغوى و بيان معانى« الله»،« الرحمن» و« الرحيم»، تفسير شبر، از قوت بيشترى برخوردار است.

روش تفسير :
در اين تفسير ضمن رعايت جلوه روائى، در شرح و تفسير آيات از روش تفسير قرآن به قرآن نيز بهره برده است.( مانند ص 39 سوره حمد ذيل آيه 5 و 7). ذکر اسباب النزول آيات نيز مورد توجه بوده و در موارد لزوم به آن مى‏ پردازد.( مانند ص 61 ذيل آيه 143 سوره بقره).

ايجاز در بيان مطالب، سبب نشده که مفسر، نظرى به ديدگاهها و اقوال ديگر نداشته باشد و هر از گاهى به ذکر آن مى‏ پردازد.( مانند ص 61 ذيل آيه 143 سوره بقره).

مفسر محترم، متعرض قرائات شده و در پاورقى کتاب به آنها اشاره دارد، در حقيقت در تفسير خود، قرائت امام حفص و قرائت غير او را بيان کرده است.

ويژگي اين تفسير :
 
1) شيوه بيان که متناسب مبتدى و متخصص مى‏ باشد.

2) در عين اختصار شامل بخشهاى مهم از مطالب تفسيرى از قبيل قراءات، شأن نزول، روايات و مباحث لغوى و بيانى و تفسير قرآن به قرآن مى‏ باشد.

تفسير الوجيز( الصغير) داراى 18000 سطر است و مؤلف آن را در چهارم جمادى اولى 1239 ه. ق به پايان برده است و آن کوچک‏ترين تفسير مؤلف است که از دو تفسير الکبير( صفوة التفاسير) و الوسيط( الجوهر الثمين فى تفسير القرآن) او تلخيص شده و در يک مجلد به زبان عربى و شيوه روايى مى‏باشد. اين تفسير شامل تمام قرآن مى‏باشد که به شيوه مزجى نوشته شده است. 

آثار مفسر بيش از هفتاد عنوان اثر از وى بر جاى مانده است از جمله:

1- حق اليقين فى معرفة اصول الدين‏
2- الانوار اللامعة فى شرح الجامعه( شرح زيارت جامعه)
3- جامع المعارف و الاحکام( 14 جلد، از جوامع بزرگ حديث شيعه که احاديث اعتقادى، فقهى، اخلاقى و... را دسته بندى نموده است.)
4- مصابيح الانوار فى حل مشکلات الاخبار
5- مصباح الظلام فى شرح مفاتيح شرايع الاسلام‏
6- جامع المقال فى معرفة الرواة و الرجال و خلاصه آن.

و کتاب هاى ديگر در اخلاق، نجوم، ترجمه نهج البلاغه و ترجمه دعاها و خطبه‏ها، و اصول‏ رحوم عبد الله شبر داراى چهار نوع تفسير بوده که بدين ترتيب مى ‏باشد:

1- صفوة التفاسير: اين تفسير داراى 62000 سطر مى‏ باشد در دو مجلد بزرگ به زبان عربى و شيوه روايى دارد و به مباحث ديگر کمتر مى‏ پردازد، مجلد اول از سوره حمد تا سوره يوسف و مجلد دوم از سوره رعد تا پايان قرآن کريم را در بردارد. نسخه عصر مؤلف از مجلد دوم در کتابخانه آيت الله مرعشى نجفى در قم موجود است.

2- الجوهر الثمين فى تفسير القرآن المبين: تفسير وسيط مؤلف مى‏ باشد، در دو جلد بزرگ، جلد اول تا سوره اسراء و جلد دوم آن از سوره اسراء تا آخر قرآن کريم است و بيش از 34000 سطر است. صاحب الذريعة مى‏ فرمايد:« من نسخه خطى آن را که به خط خود سيّد بود نزد نوه او سيد محمد بن على بن الحسين بن مؤلف ديده ‏ام و جلد اول آن در 18 صفر 1239 هجرى و جلد دوم آن در 19 ربيع الاول 1239 هجرى قمرى به اتمام رسيده است.»

3- تفسير الوجيز: تفسير مورد بحث در مقاله.

 


4- قصص الانبياء: اين تفسير در يک مجلد به زبان عربى است و در آن آيات مربوط به داستان هاى پيامبران گردآورى شده سپس روايات و اخبار رسيده از ائمه« عليهم السلام» را ذيل هر آيه ذکر و تفسير نموده است‏ .

نسیم سحر دات آی آر

تعجیل در ظهور آقا امام زمان عج صلوات

 

مطالب مرتبط

تظرات ارسال شده

کد امنیتی رفرش