رواندرمانی درست مانند مشاوره بر روشهای مبتنی بر گفتوگو تمرکز دارد. مراجع مشکلات خود را برای یک متخصص مطرح کرده و با هم به دنبال رفع مشکلات و کاهش فشار روانی میگردند. رواندرمان در طی جلسات به الگوهای رفتاری فرد که موجب ایجاد پریشانی در زندگی وی شده میپردازد و به او کمک میکند تا درکی از احساسات، شناختها و رفتارهای خود پیدا کند. برخی از متداولترین روشهای رواندرمانی عبارتاند از:روانکاوی: در این روش یک رواندرمانگر شما را ترغیب میکند تا درباره تفکرات و آنچه در ذهن شما میگذرد صحبت کنید. سپس براساس صحبتها به شما کمک میکند تا الگوهای پنهانی مغزی خود و معنای آنها را پیدا کرده و راهی برای حل مشکلات خود پیدا کنید.
درمان شناختی رفتاری (CBT): این روش نوعی رواندرمانی است که چگونگی پیوند بین اعتقادات و افکار فرد را با رفتار و احساساتی که بروز میدهند بررسی میکند. رواندرمانگر در طی جلسات به فرد مهارتهای لازم برای بازیابی رفتار و تفکرات و در نتیجه مقابله با استرس را میآموزد.
رواندرمانی بین فردی (IPT): این روش به بررسی روابط فرد با دیگران مانند از دستدادن یک شخص خاص، جروبحثهای وی با خانواده و دوستان و اثرات آن در بروز مشکلات روانی در وی میپردازد. این روش به بیمار کمک میکند تا با احساسات خود درگیر شده و با آنها کنار بیاید.
درمان انسانگرایانه: در این مدل از رواندرمانی، مراجعهکننده ترغیب میشود تا درباره خود نگاه مثبتتری داشته باشد و به خودآگاهی برسد.
زوجدرمانی: درمان مشکلات موجود در رابطه زناشویی به هردوی آنها کمک میکند تا در کنار هم مشکلات را حل کرده و بر آنها فائق آیند.روان درمانگر خوب در تهران