هموروئیدکتومی یکی از روشهای جراحی و تهاجمی درمان بواسیر یا هموروئید است. هموروئیدکتومی می تواند در درمان بواسیر های درجه ۳ و ۴ که موجب بیرون زدن زائده های گوشتی از مقعد شده است، کاربرد داشته باشد.
مراقبت های بعد از هموروئیدکتومی
پس از انجام این روش درمانی و در دوره نقاهت لازم است، بیمار نکاتی را رعایت نماید تا از این طریق بتواند نتیجه بهتری را از درمان کسب نماید و از عود مجدد بیماری جلوگیری نماید. رعایت این نکات می تواند به طی کردن راحت تر دوره نقاهت کمک نماید.
کنترل درد
احساس درد بعد از این عمل امری طبیعی محسوب می شود. برای تحمل این شرایط می توان از روش های مختلفی استفاده نمود. برای این منظور معمولاً مصرف مسکن های تجویزی پزشک و نیز حمام سیتز توصیه می شود.
حمام سیتز روشی کاربردی است که به منظور کاهش درد بیمار، تسریع روند درمان و ضدعفونی کردن زخم انجام می شود. حمام سیتز شامل قرار دادن کامل ناحیه کفل و لگن در آب نسبتاً گرم است. برای این منظور توصیه می شود، فرد برای مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه در این آب بنشیند. به منظور افزایش تاثیرگذاری می توانید مقداری نمک اپسوم و یا جوش شیرین به آب حمام بیافزاید.
درمان یبوست
یبوست یکی از علل اصلی ایجاد بیماری بواسیر یا هموروئید است، این شرایط می تواند در تشدید بیماری و نیز عود مجدد عارضه بعد از عمل تاثیر گذاری باشد. در صورت ابتلا به یبوست در هر موقعیت از بیماری باید سریعاً برای درمان آن اقدام نمایید.
برای درمان یبوست روشهای متعددی وجود دارد. بهترین روش مصرف فیبر کافی است. فیبر می تواند با افزایش حجم مدفوع به درمان سریع تر یبوست کمک نماید. برای این منظور می توانید مصرف انواع سبزیجات و میوه ها در رژیم غذایی خود قرار دهید.
در کنار مصرف فیبر، نوشیدن کافی آب و مایعات از طریق نرم نمودن مدفوع به رفع یبوست کمک می نماید. هر فرد باید حداقل ۸ لیوان آب در طول روز بنوشد.
عفونت بعد از هموروئیدکتومی
یکی از مشکلات شایع بعد از عمل هموروئید به روش سنتی، عفونت و التهاب زخم است که می تواند مشکلات دیگری را در پی داشته باشد. امکان عفونت بعد از عمل با لیزر با وجود ندارد، و تقریباً نزدیک به صفر است.
از علائم عفونت بعد از عمل هموروئید (به روش سنتی) می توانیم به خطر باز شدن زخم و ترشحات عفونت و بد بو از زخم اشاره کنیم. بیماران باید به محض مشاهده اولین علائم عفونت با پزشک مشورت کنند.
به منظور جلوگیری از عفونت پزشک مصرف آنتی بیوتیک را تجویز می کند که باید مطابق با نظر پزشک مصرف شوند. اما در کنار آنتی بیوتیک، می توانید از روشهای دیگری مانند حمام سیتز کمک بگیرید.
پیشگیری از عود مجدد
محافظت از زخم هموروئید بعد از هموروئیدکتومی اهمیت بسیار بالایی دارد. زیرا رعایت نکردن این نکات می تواند به عود مجدد بیماری بیانجامد. در اولین مرحله لازم است، بیمار از زخم مراقبت کرده تا فشار به آن وارد نشود. به طور مثال لازم است هنگام نشستن از بالش دوناتی شکل کمک بگیرد تا زخم تحت فشار نباشد.
خطرات و عوارض
این روش تحت بیهوشی و در بیمارستان انجام می شود. این امر نیازمند زمانی طولانی است و شاید برای همه افراد مقدور نباشد. از طرفی تزریق داروی بیهوشی همراه با عوارض خاص خود است و بسیاری از افراد به دلیل بیماری های خاص توانایی استفاده از این روش درمانی را ندارند. در کنار تمامی این مشکلات ممکن است بعد از این عمل جراحی نتیجه دلخواه حاصل نشده و یا عوارض جانبی گریبان بیمار را بگیرد. مهمترین عوارض جانبی که ممکن است، پس از این عمل رخ دهد، به این شرح است :
خونریزی آنال
تشکیل لخته خون در محل برش
مشکلات دفع
عفونت
انسداد روده و یا تنگ شدن کانال مقعد
فیستول و یا عود مجدد بواسیر
پرولاپس رکتوم
جایگزین هموروئیدکتومی
از آنجایی که جراحی هموروئیدکتومی مشکلات خاص مربوط به خود را دارد و با وجود تمامی این خطرها هنوز هم به عنوان درمان قطعی بیماری شناخته نمی شود، و امروزه کمتر مورد توجه قرار می گیرد. روشهای بهتری جایگزین این عمل شده است که هیچ یک از مشکلات مربوط به آن را ندارد.
بهترین روش درمان هموروئید، لیزر درمانی است. درمان بواسیر یا هموروئید با لیزر روشی مطمئن و قطعی است که به طو کلی بافت های آسیب دیده را درمان می کند و از عود مجدد بیماری جلوگیری می کند. در ضمن لیزر درمانی سرپایی انجام شده و نیازی به بستری در بیمارستان و تزریق داروی بیهوشی نخواهد داشت.
ادامه هموروئیدکتومی را در اینجا مطالعه کنید.