بارداری یکی از شیرین ترین و در عین حال حساس ترین دوران زندگی زنان است که در این دوران دچار تغییر و تحول های شدید روحی و جسمی میشوند.
یکی از مشکلات شایع در این دوران ابتلا به بیماری بواسیر است. علائم بواسیر در بارداری ممکن است، شامل خونریزی، درد، خارش و سوزش مقعد باشد. تحمل این علائم در کنار عوارض بارداری مشکل ساز و آزار دهنده است. در ادامه این بحث قصد داریم، شما را با بهترین روش سریع و سرپایی درمان این بیماری آشنا کنیم.
بواسیر یا هموروئید چیست؟
بواسیر یا هموروئید
بواسیر با هموروئید شایع ترین عارضه مقعدی است و تقریباً نیمی از زنان باردار این بیماری را با شدت ها و علائم مختلفی تجربه می کنند.
بیماری بواسیر به تورم یا گشاد شدن دیواره سیاهرگ های کانال مقعد و یا خارج از آن اطلاق میشود. هموروئید ها شبکه ای از سیاهرگ ها هستند که در اثر اعمال فشار دیواره آنها متورم و گشاد میشوند، به این بیماری بواسیر گفته میشود. سیاهرگ های متورم شده، شبیه به زائده های گوشتی از مقعد خارج میشوند.
مطالعه کنید : بواسیر چیست؟ علت، علائم انواع هموروئید، عوارض و نحوه تشخیص
انواع بواسیر یا هموروئید
انواع این بیماری بسته به اینکه داخل یا خارج از مقعد قرار دارد، به دو نوع زیر تقسیم میشود:
هموروئید یا بواسیر داخلی: این نوع هموروئید داخل کانال مقعد یا همان رکتوم قرار داشته و بسته به میزان بیرون زدگی بواسیر در ۴ درجه مختلف دسته بندی میشود.
مطالعه کنید : بواسیر داخلی
هموروئید یا بواسیر خارجی: اگر زائده متورم شده خارج از کانال مقعد و بر روی دریچه ی آن ایجاد شود، بواسیر از نوع خارجی است.
مطالعه کنید : درمان بواسیر (هموروئید) خارجی
علت هموروئید در بارداری
این بیماری به خصوص در سه ماهه سوم بارداری شایع است.
وارد شدن فشار به مقعد مهمترین علت این بیماری است. از عواملی که باعث ایجاد فشار به این ناحیه از بدن میشوند، میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
افزایش وزن
افزایش وزن بدن در بارداری به خصوص در ماه های آخر کاملاً طبیعی است، اما این اضافه وزن و افزایش حجم رحم می تواند فشار بسیار زیادی را به ناحیه مقعدی وارد آورد. به همین جهت یکی از مهمترین علت های هموروئید اضافه وزن بدن است. به زنان باردار توصیه می شود تا حد ممکن افزایش وزن خود را کنترل کنند.
بی تحرکی
زنان در این دوران مدت زیادی از روز را می نشینند و تحرک بسیار کمتری نسبت به قبل دارند. این عمل موجب میشود، حرکات روده کاهش یابد و باعث ایجاد یبوست شود. یبوست مزمن هم بی شک هموروئید را در پی خواهد داشت.
ترشح هورمون
در دوران بارداری حجم بسیار زیادی از هورمون های مختلف به خصوص پروژسترون در بدن ترشح میشود. ترشح هورمون ها می تواند عملکرد طبیعی روده را دچار اختلال کرده و باعث ایجاد یبوست و هموروئید شود. این هورمون ها باعث شد ورم کردن و شل شدن دیواره عروق میشود.
مصرف مکمل های دوران بارداری به خصوص آهن از دیگر عوامل ابتلا به یبوست است.
افزایش حجم خون در رگ ها
در دوران بارداری حجم خون در رگ ها به میزان قابل توجهی افزایش پیدا میکند. این مورد می تواند باعث وارد شدن فشار به دیواره رگ ها شود در نتیجه احتمال ابتلا به بواسیر چند برابر افزایش پیدا میکند.
علائم بواسیر یا هموروئید در بارداری
مادران باردار ممکن است علائم مختلف و با شدت های متفاوتی را تجربه کنند. مهمترین علائم این بیماری عبارتند از :
درد بواسیر در بارداری
از آنجایی که مقعد ناحیه حساس و اعصاب است،هر آسیبی میتواند درد شدیدی را ایجاد کند بنابراین شایع ترین علامت این بیماری درد شدیدی که در ناحیه مقعد ایجاد میشود. ممکن از این درد با دفع مدفوع هنگام نشستن شدت گیرد.
بیرون زدگی بواسیر بارداری
همانطور که ذکر شد بواسیر داخلی شبیه به گوشت اضافه و به تدریج از مقعد بیرون میزند. این زائده ممکن است خارج از مقعد قرار داشته باشد و یا درد شدیدی را ایجاد کرده و یا حتی بدون درد باشد.
خونریزی یا خون در مدفوع
خونریزی تقریبا در .تمام مراحل این بیماری حتی وقتی که بیمار هیچ دردی را احساس نمی کند، وجود دارد.
خونریزی بواسیر به رنگ روشن قرمز است چرا که از ناحیه انتهای مقعد خارج میشود. این خونریزی با دفع مدفوع شدت می گیرد.
برای مطالعه درمان بواسیر در بارداری به اینجا مراجعه کنید.