در این مقاله هدف این است تا در مورد بازاریابی اینترنتی و بخش جداناپذیر آن یعنی شبکه های اجتماعی تحلیل و بررسی هایی داشته باشیم. همه میدانیم که شبکه های اجتماعی صرفا مختص قشری خاص نیست و تمامی اقشار با سلایق مخصوص به خودشان را در بر میگیرد. پس ما آزادانه تر فعالیت میکنیم!
چرا شبکه های اجتماعی؟
وقتی با سوال بالا روبرو هستیم، ناگزیریم که این سوال را با سوالی دیگر جواب دهیم. شبکه های اجتماعی فضایی است که امکان هرنوع فعالیت را به ما میدهد و مخاطبان زیادی دارد سوالی که باید پرسید این است که چرا نه؟ در گذشته ای نه چندان دور شاهد این امر بودیم که آغاز کسب و کار و تجارت ایترنتی به معنای ایجاد یک وب سایت در مرحله اول بود. چنان چه توجهی هم به شبکه های اجتماعی نمیشد، اهمیت زیادی نداشت. اگر فیسبوک را آغاز فعالیت با مقاصد بازاریابی در شبکه های اجتماعی در نظر بگیریم، خود این وبگاه در سال 2004 برای اولین بار تاسیس شد. یعنی قبل از آن هیچ! البته شاید قبل از آن در کشور های دیگر بازاریابی اینترنتی وجود داشته که در این موارد باید تحقیقی جامع صورت گیرد. اما چیزی که در ایران شاهد آن بودیم، آغاز فعالیت های بازاریابی در بستر اینترنت و با محوریت شبکه های اجتماعی را باید زمان فراگیر شدن شبکه های اجتماعی در میان مردم دانست. پیش از شبکه های اجتماعی برای فعالیت در حوزه کسب و کار اینترنتی ما باید از گزینه های دیگر مثل تبلیغات اینترنتی که میتوانست در شکل بنر تبلیغاتی، و یا حتی ایمیل مارکتینگ و سئو بهره برد. موارد یاد شده به جز ایمیل مارکتینگ هنوز هم توصیه میشود و متناسب با زمان و دیگر شرایط است که باید از منابع استفاده کرد. مورد آخر یعنی سئو هم در گذشته و امروز هنوز از بهترین گزینه هاست و گاها یکی از اهداف بازاریابی در شبکه های اجتماعی محسوب میشود! البته نظر کارشناسانه در این زمینه میگوید هر دو فعالیت، برای تحقق امری اساسی و مهم در هر نوع تجارتی با نام ” ایجاد یک برند ” محسوب میشود. در هر صورت حقیقت موضوع برای ما روشن است که منبعی به این عظیمی با این حجم از مخاطب را نباید به آسانی از دست داد.
حرکت نخست ایجاد وب سایت یا صفحه در شبکه اجتماعی؟
اهمیتی ندارد کدام یک در ابتدا باشد. اما امروزه در همین ایران کسب و کار های کوچکی هستند که وب سایت ندارند اما فعالیت های زیادی در شبکه های اجتماعی دارند و مخاطبانی درخور فعالیت آنان. اما پیشنهاد بر این است که حتما یک سایت داشته باشید. اگر قصد دارید که تنها از طریق شبکه های اجتماعی مخاطبین خود را بدست آورید، باز هم باید یک وب سایت داشته باشید تا مورد اطمینان قرار گیرید. هر کسی میتواند بدون هیچ هزینه این و در زمانی کوتاه صفحه ای در شبکه های اجتماعی ایجاد کند؛ اما وقتی یک سایت داشته باشید مخاطبین شما خواهند فهمید که شما واقعا قصد مشخصی دارید. چرا که اگر قرار است به منافع مالی از این طریق دست یابید، مخاطب باید هزینه کند و مخاطب اگر اطمینان حاصل نکند از این که در صرف هزینه به مقصود خود خواهد رسید، هیچ گاه این ریسک را نمیکند.ضمن اینکه توجه بیش از حد به شبکه های اجتماعی و از دست دادن سایر منابع به هیچ وجه توصیه نمیشود.
خود را گول نزنیم!
وقتی میگوییم فعالیت در شبکه های اجتماعی، عده ای بر این باور اند که تا میتوانیم لینک هایی از از سایت خودمان در آن صفحه منتسب به فعالیت تجاری خود قرار دهیم! تنها امید ما هم این است که شاید در موتور های جستجو و به ویژه گوگل، رتبه ی بهتری کسب کنیم؛ که البته اشتباهی است مرگبار که نباید مرتکب آن شد. ما مکانی که میتوانیم خیل عظیمی از مخاطب خود را از طریق آن بدست آوریم را به یک اسپم سرا بدل کرده ایم! و این یعنی مرگ در دنیای تجارت اینترنتی! امروزه ربات های گوگل هوشمند تر از پیش شده اند و روز به روز هم هوشمند تر میشوند و در کنار از دست دادن منبع شبکه های اجتماعی، نتیجه ی عکس هم از این اقدام ما نصیب ما خواهد شد. گروه دیگری هم هستند که به اهمیت شبکه های اجتماعی واقف اند اما مسیر تعالی در این بخش را اشتباه میروند. از نمونه ای این اقدامات میتوان به خرید فالوئر یا لایک و… اشاره کرد. در صورتی که این افراد اهداف تجاری از این کار خود دارند میتوان دلیل آن ها برای این کار خود را به این صورت حدس زد که آن ها قصد دارند مخاطبین خود را زیاد جلوه دهند و کسب و کار خود را قابل اطمینان! به عنوان یک فرضیه شاید تا حدودی درست باشد اما این را باید بدانیم که ما در شبکه های اجتماعی فعالیت میکنیم که مخاطب واقعی بدست آوریم تا سود دهی تجاری ما بیشتر شود. ضمن این که ممکن است این رسانه ها اکانت های غیر واقعی را شناسایی کرده و شما مسدود شوید و این یعنی پایانی غم انگیز برای زحمات شما.
کدام رسانه؟
پیش از آنکه، متخصصی در این حوزه فعالیت های بازاریابی شما را عهده دار شود، باید درک درستی از فعالیت تجاری شما داشته باشد. اگر حوزه فعالیت شما، به ایران محدود میشود قضیه خیلی متفاوت تر از زمانی خواهد بود که فعالیت شما در سطح جهانی یا فرامرزی باشد. از مهمترین عوامل انتخاب رسانه، محبوبیت آن است. باید به این نکته توجه داشت که هر چه محبوب تر، مخاطبین بیشتر. در ایران در میان شبکه های اجتماعی در حال حاضر اینستاگرام و تلگرام از پر مخاطب ترین ها هستند. ممکن است در آینده چنین نباشد همانطوری که در گذشته این ها نبودند. دلیل محبوبیت این ها را میتوان در باز بودن آن ها دانست. شاید اگر فیسبوک و یوتیوب و توییتر و یا گوگل پلاس باز بودند قضیه کمی متفاوت تر بود. در هر صورت این دو از محبوب ترین ها هستند. عامل دیگری که در انتخاب رسانه تاثیر گذار است، نوع مخاطبین آن است. مثلا اگر شبکه اجتماعی ماکارونی فروشان داشتیم، مطمئنا مخاطبینی که برای یک ماکارونی فروش از این طریق حاصل میشد خیلی ارزشمندتر از سایر رسانه ها بود.
سئو یا شبکه های اجتماعی؟
هر دو از منابع ارزشمند به حساب میایند و نباید از آن ها غافل شد. باید توجه به این نکته داشت که کدام یک مفید تر خواهد بود. اگر محصولی که قصد ارائه آن را دارید، به نوعی خاص است شبکه های اجتماعی گزینه بهتری برای ایجاد یک برند خواهد بود؛ چرا که افراد در شبکه های اجتماعی دنبال جذابیت هستند. در سایر موارد اغلب بهینه سازی بیشتر توصیه میشود که البته موارد بیشتری را در مقایسه با شبکه های اجتماعی در بر میگیرد. با در نظر گرفتن زمان و میزان سود دهی سئو گزینه بهتری برای تمرکز است. اگر سایت هایی همچون سایت های موزیک و دانلود فیلم و سریال و یا سایت های طراحی سایت و خرید شارژ و… را در نظر بگیریم سئو نقش اساسی را بازی میکند. البته باز هم گفته میشود که صرفا برای تمرکز در این مواد سئو پیشنهاد میشود نه این که فعالیت در شبکه های اجتماعی را متوقف کنیم. پارسی سئو فعالیت در هر دو زمینه یعنی سئو و بازاریابی شبکه های اجتماعی را انجام میدهد پس نگران چیزی نباشید…