- نویسنده : نسیم سحر
- بازدید : 1133 مشاهده
- دسته بندی : قرآن , مفسران و قاریان ,

سيد على اکبر قرشى صاحب تفسير احسن الحديث
محل تولد: بناب
تاريخ تولد: 1307 ش
تاریخ وفات: -
استادان: آيت ا... العظمى بروجردي و ...
شاگردان:؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
معرفي تفسير:
تفسير احسن الحديث اثر سيد على اکبر قرشى، تفسير کل قرآن به زبان فارسى نگاشته شده و کتابى است ساده و روان با جهت گيرى هدايتى و تربيتى، متناسب با سطح و فهم تودهى مردم، که جلوه تفسير قرآن به قرآن و استفاده از روايات را در خود دارد.
آغاز نگارش آن هشتم ذو القعده 1396 ه. ق و 1356 شمسى و بعد از 9 سال و چند ماه به سال 1365 ه. ش پايان يافت.
نسبت به نام گذارى تفسير، مصنف مىفرمايد: ابتدا نامش را« تفسير ممتاز» گذاشتم ولى در ذهنم بود که اين نام، مناسب نمى باشد، جلد اول با همين نام چاپ شد، خيلى فکر کردم که چه نامى براى آن انتخاب نمايم، بعد از مدتى به نظرم آمد که خداوند به قرآن« احسن الحديث» فرموده است. در سوره زمر آيه 23 مى فرمايد: الله انزل احسن الحديث کتابا متشابها» به همين جهت اين نام را انتخاب نمودم.
روش تفسير :
اين تفسير همانند بسيارى از تفاسير، مقدمهاى در بعضى مسائل علوم قرآنى دارد که در حقيقت جزو مبادى تفسير و آشنايى کلى با قرآن مى باشد. مانند: توضيح کلمه« قرآن»، سورهها و آيات قرآن، مطالب قرآن، سورهها و آيههاى مکى و مدنى، تقسيم سوره ها به سال هاى قبل از هجرت و بعد از آن، اولين و آخرين سوره، ترکيب و ترتيب سوره هاى قرآن، نزول دفعى و تدريجى قرآن، عاصم و قرائت او، اهتمام پيامبر صلى اللّه عليه و آله و سلم به خواندن و آموختن قرآن، حکايت قرآن، قرآن و انقلاب اسلامى و توضيح سبک تفسيرى در تفسير احسن الحديث.
نويسنده در ذيل عنوان مطالب قرآن مىفرمايد: لذا آيات قرآن، حدود دو هزار و صد آيه در زمينه خدا شناسى و استدلال بوجود حق تعالى از راه هاى طبيعت و عقل است، همچنين در ميان صفات عاليه خداوند از قبيل علم، قدرت، حکمت، حيات رحمت، اراده، تدبير جهان و امثال آن مى باشد.
حدود هزار و پانصد آيه در شرح حال پيامبران و مبارزه طرفداران حق با طرفداران باطل و جبهه گيرى اهل توحيد و طاغوتها در برابر يکديگر و پيکار قولى و عملى اين دو جناح است که به پيروزى حق و اهل حق ختم مى شود. حدود پانصد آيه در زمينه احکام و بقيه آيات در زمينه موعظهها، تشويق به اعمال و صفات نيک، بيدارى انسانها، حالات روحى بشر و مانند آن است، بنابراين مىتوان مطالب قرآن را در چهار کلمه خلاصه کرد: الله، معاد، دنيا و آخرت.
روش اين تفسير در ترتيب مباحث آن است که در آغاز آياتى را که مطالب آن با يکديگر مرتبط است، بر مى گزيند، سپس ترجمه فارسى آن را ارائه مى دهند، آنگاه وارد سه بحث جداگانه خواهد شد. کلمه ها، شرح ها، نکته ها.
کلمه ها:
در اين بخش کلمات آيات از افعال و اسماء، ترجمه مى شود، در اين بخش احيانا وجه تسميه( مانند وجه تسميه ابليس براى شيطان آيه 24 سوره بقره ج 1 ص 90)، اختلاف معنا( مانند معناى بناء و سفک در آيه 20 و 30 سوره بقره)، مفرد کلمات، نوع کلمه مانند مشتق يا جامد بودن( مانند کلمه ملائکه در آيه 20 سوره بقره)، معناى شرعى( مانند معناى شرعى کلمه سجده در آيه 24 بقره) و وزن آنها بيان مى گردد. نيز گاهى لفظ عربى را در ترجمه مىآورد( مانند: الانهار: النهر: مجرى الماء الفائض).
در معانى کلمات و توضيح آنها در مواردى به قبل ارجاع مى دهد( مانند امسکوهن) در اين بخش مطالب را از قاموس قرآن خود، مفردات راغب، تفسير مجمع البيان، اقرب الموارد، برهان قاطع( در معناى سلوى)، قاموس اللغه، صحاح و براى شاهد آوردن، به نهج البلاغه هم استناد مىنمايد،( مانند: يحبطه ج 1 ص 520 آيه 275 بقره و اخدود ج 12 ص 161 آيه 4 سوره بروج). هر از چندى نيز وزن کلمات را ذکر مى نمايد، منتهى وزن فارسى( مانند: اکل بر وزن شتر، کبر بر وزن جگر ج 1 ص 498 در آيه 295- 296 سوره بقره).
در معناى کلمه گاهى آن را به شکل مرکب معنا مى نمايد( مانند شئتما ج 3 ص 384 سوره اعراف آيه 19)
ابتداى هر سوره، کلياتى راجع به آن از قبيل مکى، مدنى بودن، تعداد آيات، چندمين سوره در نزول، قبل يا بعد بودن آن نسبت به سوره ديگر، فضائل سوره، غرض سوره و علت نامگذارى سوره مطرح مى شود. گاهى نيز به اختلاف نظر در آيات سوره ها اشارهاى دارد( مانند ج 12 ص 368 سوره أرأيت). به شأن نزول سوره ها در اين قسمت اشاره مى نمايد.
در اين بخش از روايات تفسير مجمع البيان، تفسير عياشى، تفسير برهان، تفسير ابن کثير، تفسير بيضاوى، تفسير الميزان و تفسير کشاف استفاده کرده اند.
شرح ها:
در اين فراز، شروع به تفسير تک تک آيات مى نمايد و قبل از آن شأن نزول آيه را( در صورت موجود بودن) بيان مى کند، گاهى توضيح مختصرى راجع به موضوع آيات ذکر مى نمايد( مانند بحث تحويل قبله)، سپس خلاصه اى از مطالب آيات را در قالب خلاصه آيات بيان و سرانجام به تفسير تک، تک آيات مى پردازد.
در اين ميان، گاه، لفظ يا معنايى از آيه را با کمک آيات ديگر توضيح مى دهد( مانند شرح« کذلک» با استفاده از آيات ديگر، آيه 143 سوره بقره ج 1 ص 266)، در توضيح روايات نيز بعضا نظرى به تفسيرى بودن روايت يا بيان مصداق نمودن آن دارد، ارتباط دسته آيات را در اين بخش بيان مى نمايد.
در نقل اقوال تفسيرى، گاه يکى را ترجيح مى دهد.
مواردى نيز در پاورقى بخش شرحها، به مطالب قاموس قرآن خود، ارجاع مى دهد( مانند ج 1 ص 479 بحث کرسى و بحث اهل اعراف ج 3 ص 419).
و نيز در اين پاورقى ها موارد اقتباس از تفاسير ديگر را ذکر مى نمايد( مانند ج 1 ص 478 در تفسير« لا تأخذه سنة و لا نوم»)
نکته ها:
نويسنده مى فرمايد: مطالبى که اگر در بخش شرح ها مىآورديم باعث طولانى شدن آن مى شد و نيز مطالبى که به عنوان برداشت هاى امروزين از آيات است، در اين قسمت آورده ايم.
البته بخش نکته ها، همه دسته آيات را دربر نمى گيرد و مواردى را شامل نمى شود( مانند آيه 213 سوره بقره ج 1 ص 384، ج 2 ص 297 ذيل آيات 112 تا 117 سوره انعام و...).
مطالبى در اين بخش مطرح شده که بيشتر حالت موضوعى دارد، مانند عالم برزخ( ذيل آيه 130- 134 سوره بقره)، زندگى مکتبى( ذيل آيه 68 سوره انعام ج 3 ص 247)، تجسم عمل( در سوره زلزال)، قصه آدم( ج 3 ص 390) در اين بخش، مطلب دکتر رشاد مصرى به نقل از مجله مکتب اسلام شماره چهارم سال 14 در جلد 3 ص 366، آورده شده است.
ويژگى مهم اين تفسير،
بيان ساده و روان آن است که استفاده آن را براى عموم فارسى زبانان سهل و آسان مى گرداند، و قشر جوان دبيرستانى و دانشجو به راحتى مى توانند از آن بهره گيرند.
ويژگى ديگر آن
پرهيز از ذکر اقوال و نظرات گوناگون است که سبب فهم سريع و راحتتر مطالب مى گردد و خواننده را دچار حيران و سرگردانى نخواهد کرد.
در اين اثر، از تفاسير و منابع شيعه و اهل سنت استفاده وافرى شده است از جمله 1
- نهج البلاغه
2- تفسير الميزان
3- تفسير مجمع البيان
4- 5- تفسير البرهان
6- تفسير عياشى
7- تفسير صافى
8- تفسير جوامع الجامع
9- تفسير آلاء الرحمن
10- اصول کافى
11- بحار الانوار
12- من لا يحضره الفقيه
13- وسائل الشيعه
14- سفينة البحار
15- تفسير کشاف
16- تفسير بيضاوى
17- تفسير نيشابورى
18- تفسير المنار و...
آثار مفسر ايشان تأليفات گرانقدرى در معارف اسلامى و قرآنى، ارائه داده اند از جمله:
1- قاموس قرآن: اين کتاب به صورت دائرة المعارف براى قرآن تلقى مى شود که با 5 سال تلاش مداوم انجام گرفت.
2- تفسير احسن الحديث: کتاب مورد بحث مقاله
3- نگاهى به قرآن
4- المعجم المفهرس لالفاظ الصحيفه السجادية.
5- خاندان وحى( شرح حال 14 معصوم« عليهم السلام»)
6- سيرى در عالم برزخ
7- مرد ما فوق انسان( شخصيت امام حسين( ع))
8- اتفاق در مهدى موعود« عج»
9- مفردات نهج البلاغه
10- سيرى در اسلام
11- معاد در اسلام
12- شخصيت امام حسن« عليه السلام»
نسیم سحر دات آی آر
تعجیل در ظهور آقا امام زمان عج صلوات